Henry VI

500px-Red_Rose_Badge_of_Lancaster.svg

Född på Windsor Castle 6 december 1421 och blev kung innan sin 1-årsdag då hans far, Henry V, dog den 31 augusti 1422. Han är därmed den yngste kung som någonsin intagit Englands tron. Han kröntes 1431, men England styrdes via företrädare fram till 1437. 469px-King_Henry_VI_from_NPG_(2)Henry tillhörde Huset Lancaster och var av ätten Plantagenet.

Hans mor var Cathrine av Valois, dotter till den franske kung Charles IV, och som sådan sedd med yttersta misstänksamhet, vilket resulterade i att hennes tillgång till och inflytande över hennes son kraftigt begränsades. Detta släktskap innebar dock att Henry vid 22 månaders ålder även utropades till kung av Frankrike när Charles IV dog.

Cathrine var även mor till Jasper och Edmund Tudor, och Henry VI därmed farbror till den framtida Henry VII.

Vid tiden för Henrys födelse, och ytterligare 30 år framåt, befann sig England inbegripet i den serie av strider mellan England och Frankrike som gått till historien som Hundraårskriget, och i ett försök att främja freden gifte sig Henry 1445 med den då 15-åriga Margaret of Anjou.

Henry VI beskrivs av samtida källor som fredlig och from, och illa anpassad för det dynastiska krig som skulle komma att utspela sig under hans regeringstid, men redan under Hundraåriga kriget mellan England och Frankrike vilket var en serie av konflikter som ägde rum mellan 1337 och 1453.

Efter att periodvis under kriget haft befälet över stora delar av England hade man vid krigets slut endast Calais. När man förlorade Bordeaux 1453 var slaget så hårt för Henry att han blev vad man idag anser katatonisk, något som han aldrig fullt ut hämtade sig ifrån. Teorier finns att han ärvt en sinnessjukdom från sin morfar som var sjuk de sista 30 åren av sitt liv.

Under Henrys sjukdom och därefter kom Margaret att spela en betydande roll för Lancaster-fraktionen i Rosornas Krig. 1460, efter att Henry under en tid vart fången av York-styrkorna, flydde Margaret med honom och deras son till Skottland. Under denna???????????????????????????????????????? period intog Edward IV tronen. För att nå dit hade Edward haft hjälp av Richard Neville, hertig av Warwick, en av de rikaste och mest inflytelserika lorderna i England och känd som ”Warwick the Kingmaker” då han hade en förmåga att framgångsrikt placera ”sina” män på den engelska tronen.

Margaret av Anjou var dock inställd på att återvinna tronen inte bara för sin make, utan även för deras son, prins Edward och lyckades med detta en kort period då Warwick bytt sida och gav sitt stöd till Henrys sak. Henry VI återtog sin post som Englands regent 1470-71, då han återigen greps och fördes till Towern. Där dog han, den 21 maj 1471, med största sannolikhet mördad. Han son hade då stupat i slaget vid Tewkesbury redan den 4 maj, och därmed blivit den ende engelske kronprins som dött i strid.

Margaret av Anjou flydde till Franrike för beskydd av den franske kungen, och där dog hon den 24 augusti 1482.

408px-Arms_of_Margaret_of_Anjou.svg

410px-Royal_Arms_of_England_(1470-1471).svg

Huset Lancaster

Margaret av Anjou

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s