Edward IV

500px-White_Rose_Badge_of_York.svgEdward Plantagenet, den förste engelske kungen av Huset York, var precis som Henry VI barnbarns barnbarn till Edward III och båda tillhörde därmed ätten Plantagenet.  Medan Henry VI, precis som Henry Tudor, härstammade från Edward III via John av Gaunt, så gick Edward IV:s linje via Edmund av York.

Han föddes i Rouen, Frankrike, den 28 april 1442 som ett av sex barn till Richard Plantagenet, hertig av York och kusin till Henry VI, och Cecily Neville. Flera av de medeltida kungarna var, för sin tid, förvånansvärt långa, 408px-Edward4och Edward IV anses vara den längsta som överhuvudtaget levt. Han beräknas ha varit 193 centimeter, och ”slår” därmed Henry VIII med 2.5 centimeter.

Uppbackad av sin kusin Richard Neville, Earl av Warwick besegrade han efter en serie strider Henry VI den 4 mars 1461, då Warwick å hans räkning intog London medan Henry VI och Margaret av Anjou hade slagit läger i norra England.

Warwick hade tänkt sig att det skulle bli han som fick styra England via Edward, och han var angelägen om att Edward gifte sig med en strategiskt betydelsefull europeisk prinsessa. Dessa planer gick om intet när Edward mötte Elisabeth Woodville, änka efter en adelsman trogen huset Lancaster, och med en omfattade familj.

De gifte sig, och Elisabeth såg till att skaffa inflytelserika poster och fördelaktiga äktenskap till samtliga sina 12 syskon. Detta minskade drastiskt Warwicks inflytande vilket naturligtvis inte föll i god jord hos hertigen.

Intressant är att som parentes notera att Elisabeth var dotter till Jacquetta av Luxemburg, den enda medlem av en kungafamilj som varit anklagad för häxeri.

Vidare kom Jacquetta också att bli mormorsmor till Henrik VIII och hans syskon genom 404744_255743_ORI_0Henry Tudors äktenskap med Elizabeth av York, dotter till Edward och Elisabeth Woodville.

Warwick hade naturligtvis inte för avsikt att bara sitta med armarna i kors och se sitt inflytande minska – Edward IV vände sig allt mer till Elisabeths bröder för råd – och bestämde sig för att vidta åtgärder för att återigen vinna inflytande över kungen. Detta skedde genom att han samlade en armé mot kungen, det i samverkan med Edwards allt annat än lojala bror George, hertigen av Clarence. De besegrade kungens armé (Edward själv var inte närvarande) i slaget vid Edgecote Moor, och Edward själv togs till fånga vid Olney. Warwick försökte därefter att regera i Edwards namn, men upptäckte till sin besvikelse att andra lorder inte delade hans missnöje med tingens tillstånd, utan helt enkelt föredrog Edward på tronen. En motrevolt var under uppseglig när Warwick insåg att det kloka var att försätta Edward på fri fot.

Edward var inte intresserad av att straffa vare sig sin bror, Hertigen av Clarence, eller sin kusin Warwick vid denna tidpunkt, vilket kan tyckas vara ett olyckligt beslut, för det tog inte många månader innan de åter igen konspirerade mot Edward. Denna gång besegrades de och tvingades fly till Frankrike, där de kom i kontakt med Margaret av Anjou som lovade dem franskt stöd vid en invasion av England mot att Henrik VI återigen installerades på tronen.

Så skedde också 1470. Henriks regim blev dock kort, och samtida vittnesmål antyder att Henrik själv vid denna tidpunkt var så mentalt sjuk att han inte riktigt var på det klara med vad som skedde omkring honom. Edward blev dock denna gång den som fick fly tillsammans med sin bror Richard, hertigen av Gloucester.

Backad av Charles av Bourgoigne återvände han dock snart med en minrde invasionstyrka, och i slaget vid Barnet 1471 dödades Warwick. Strax därpå följde slaget vid Tewkesbury, där Edwards styrkor gick emot alla tidigare rådande koder i krigsföring, och gick in i katedralen och mördade människor som hade sökt skydd där. Vid Tewkesbury dödades också Henrik VIs och Margaret av Anjou´s son, Edward av Westminster, prinsen av Wales.

Efter detta följde några år av relativt lugn, farm till 1478, då hertigen av Clarence återigen konspirerade mot sin bror. Mer om detta i texten om George själv.

Edward dog 9 april 1483 efter in tids sjukdom, och hade då utsett  Richard, Hertig av Gloucester som tillfällig regent i sin sons, den 12-årige kronprinsen Edward, ställe.

641px-Coat_of_Arms_of_Edward_IV_of_England_(1461-1483).svg

Mer om det i en egen (kommande) mapp, inte helt oväntat namngiven ”Prinsarna i Towern”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s