The Rose

Den första teater som byggdes på Bankside, Southwark, var The Rose som byggdes 1587The Rose precis utanför City of London. Upphovsmän till teatern var Philip Henslow och ytterligare en grosshandlare, John Cholmley. Det var på The Rose som en pjäs av Shakespeare uppfördes allra första gången. The Rose var en 14-sidig polygon byggnad med halmtak. The Rose var i huvudsak hemmascen för ”The Admiral´s Men” men huserade också under en period ”The Lord Chamberlain´s Men”.

The Rose verkar ha skilt sig från andra teatrar så till vida att man kunde tillhandahålla scener i två plan, och det tycks från samtida källor som att ett större antal pjäser där detta fodrades framfördes på just The Rose, som till exempel Titus Andronicus samt Romeo och Julia, för balkongscenen i denna pjäs.

När ”The Lord Chamberlain´s Men” 1599 uppförde ”The Globe” på vid Bankside började svåra tider för The Rose, inte minst för att det 1600 kom ett dekret från drottning Elizabeths rådgivande församling som endast tillät två teatrar i London; The Globe och The Fortune strax utanför Shoreditch. The Rose levde kvar i ett par år till som fungerande teater, men tycks ha rivits så tidigt som 1608.

1989 var The Rose, eller rättare sagt, det som fanns kvar av teatern, åter under hot. Detta bestod i planerade byggnader på platsen för teatern vilket skulle ha förstört de lämningar som fanns kvar. Flera av Englands absoluta toppskådespelare engagerade sig för The Rose, där ibland Sir Laurence Olivier och resultatet blev att nybyggnationen på ett kreativt sätt skedde runt den gamla teaterns kvarlevor med ett slutresultat som kallats ”en av de knäppaste synerna i London”. En blå minnesplatta finns över The Rose på 56 Park Street.

50719the, fortune,

1999 återöppnades utgrävningsplatsen för allmänheten under den nya byggnaden, och teaterns grund är ständigt täckt av ett par centimeter vatten för att det golv, som visat sig bestå av hasselnötsskal nedstampade i jord inte ska spricka.

Sedan 2007 framförs återigen pjäser i lämningarna av The Rose, många av dem samtida med teaterns storhetsperiod, men även nutida drama.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s