Den unge prins Henrik

500px-HenryVIIISig_svg

Kanske har du sett den, filmen från 30-talet där Charles Laughton i rollen som Henrik VIII sitter och gnager på vad som möjligen är kycklingben och slänger dem över axeln som någon som bara nästan är rumsren. Detta är tyvärr inte den enda film som framställt Henrik som någon knappt civiliserad, blodtörstig barbar. Men den bilden är falsk.

Inte heller är det sant, vilket tyvärr en del tror, att han avrättade alla sina fruar. Henrik VIII hade ”otur” i det äkta ståndet, så mycket är sant, och det kommer jag att återkomma till. Dock tog han inte livet av alla sina fruar, och när det gäller de två han faktiskt lät avrätta så var det inte det faktum att han tog livet av sin fru som upprörde hans samtid. Det kunde minsta bonde göra utan att behöva riskera något längre straff. Det uppseendeväckande var att det var drottningar, av gud givna sin position och vida överlägsna alla andra människor, som avrättades. Det handlade alltså mer om deras sociala, okränkbara, position än deras kön och relation till Henrik.                                         Så inte heller den bilden är korrekt. Men jag återkommer till det.                                          Jag tänker börja från början.

1000px-Coat_of_Arms_of_the_Tudor_Princes_of_Wales_(1489-1574)_svgHenrik föddes den 28 juni 1491 som tredje barn och andra son till Henrik VII och Elizabeth av York på Greenwich Palace, ursprungligen känt som Palace of Placentia. Henrik hade totalt sex syskon, varav bara tre överlevde småbarnsåren. Henrik var aldrig menad att bli monark, den positionen var reserverad för hans äldre bror Arthur som dock dog 15 år gammal när Henry själv bara var 10 år.

Redan från tidiga år behängdes Henry med en rad titlar, som befälhavare över slottet i Dover, löjtnant över Irland, befälhavare över gränsområdena mellan England och Skottland, samt utnämnd till hertig av York. Henry tillhörde också från tidiga år Strumpebandsorden och The order of the Bath.

Det finns inte så väldigt mycket av Henrys barndom dokumenterat, men troligt är att hans föräldrar hade tänkt sig en karriär inom kyrkan för honom. Han var väl skolad och talade både franska och latin flytande, en del italienska och med tiden med största sannolikhet också en hjälplig spanska med anledning av hans äktenskap med Katarina av Aragonien.

Det var också Henry som mötte Katarina av Aragonien för att följa henne till London henryjoos-smnär hon anlände till England för att vigas till hans äldre bror Arthur. Det sägs att redan som brådmogen nioåring blev han djupt förälskad i sin blivande svägerska, och i förlängningen sin blivande första hustru och första drottning.

När Arthur dog 1502 förändrades Henrys tillvaro i mångt och mycket. Plötsligt skulle den 11-årige pojken, som året innan också förlorat sin mamma, plötsligt skolas till en blivande monark.

 

*Tyvärr finns ingen målning av den riktigt unge prins Henrik

Advertisements

2 thoughts on “Den unge prins Henrik

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s