Katarina av Valois, Tudorättens moder

Hon var bara drottning av England i två år, mellan 1420 och 1422, genom sitt äktenskapCatherine_of_France med en kung som senare skulle bli Henrik VIII:s stora hjälte: Henrik V, Englands krigarkung och ärorike segrare vid det legendariska slaget vid Agincourt 1415, men finns mer närvarande i den senare medeltida historien än man kanske tänker på.

Katarina av Valois var dotter till Karl VI av Frankrike och Isabella av Bayern och föddes i Paris 1401, och giftermålsförhandlingarna mellan henne och Henrik V påbörjades mitt under det 100-åriga kriget, ett krig som pågick mellan 1337 och 1453 mellan det engelska kungahuset Plantagenet och det franska kungahuset Valois.

Trots det erkände Karl VI Henrik V som sin tronarvinge under en period av fred i maj 1420, och de båda gifte sig en månad senare. Äktenskapet blev kort, Henrik V dog av dysenteri den 31 augusti 1422 under ett fälttåg i Frankrike. I december året innan hade Katarina fött sonen som kom att bli kung bara nio månader gammal, Henrik VI.

Marriage_of_henry_and_Catherine

När hon blev änka var Katarina bara 21 år gammal, och det var nu hennes inblandning i den kommande Tudor-ätten tog sin början. Hon blev nämligen kär i walesaren Owen ap Maredudd ap Tudor, tidigare i kungens tjänst och vid tillfället för deras första möte sannolikt också i änkedrottningen Katarinas tjänst. De inledde sitt förhållande medan Katarina bodde på slottet i Windsor, och det har sagts att de gifte sig hemlighet, men några dokument som bekräftar ett giftermål mellan de båda har aldrig påträffats, men det kanske ligger i linje med ”i hemlighet”.

1432 tillerkändes Owen Tudor rättigheter som engelsman. Katarina och Owen fick minst sex barn, däribland Jasper och Edmund. De båda vistades vid sin halvbror Henrik VI:s hov, och Edmund skulle med tiden komma att gifta sig med Margaret Beaufort som bara 13 år gammal födde pojken som en dag skulle komma att besegra Richard III vid Bosworth och bli Henrik VII.

Katarina av Valois dog denna dag, den 3 januari, 1437, bara 35 år gammal.

catherine-of-valois-1-sized

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s