Henrik och Anne

Plötsligt känns det som on det enda jag gör här är att uppmärksamma bröllopsdagar, och inte vilka som helst, utan de vars Anneboleyn2brudpar sedan länge sedan försvunnit in i historien.

Idag är det nämligen årsdagen av Henrik VIII:s bröllop med Anne Boleyn, den 25:e januari 19533. Hans andra av totalt sex och hennes första och sista. Ryktet säger att de redan gift sig en gång i total avskildhet redan i november 1532, något som möjligen stärks av det faktum att Anne Boleyn redan vad gravid med vad man hoppades var Henry´s hett efterlängtade son, men som kom att visa sig vara ytterligare en dotter.

Som fotnot kan nämnas att denna dotter kom att bli den som fortfarande omnämns som Englands mest framstående monark; Elizabeth I.

fe0c4227c924d625e24dbef41a6bb7c3Henrik hade uppvaktat Anne Boleyn, hovdam till Katarina av Aragonien, sedan 1525 och hade för hennes skull klippt decennielånga vänskapsband, fått äktenskapet med Katarina annullerat och brutit med Rom (snabb sammanfattning), men när bröllopet äger rum så har Anne Boleyn inte så mycket tid kvar ändå; drygt tre år senare grips hon och avrättas.

Men vi struntar i detta just nu. Istället hoppas och tror vi att just denna dag så fanns det bara glädje.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s